VI. ročník Memoriálu Václava Maurice

29.07.2012 19:25

VI. ročník Memoriálu Václava Maurice

„Ahóój, Benešova Horo. Tolik jsme se těšili a už jsme po roce opět tady!!!!!“ Takhle nějak to podle mě vypadalo v každém hasičském či osobním autě, vezoucí hlavní hrdiny událostí příštích. Natěšená mladá krev hasičská se již nemůže dočkat večerních stínů, rozsvícené centrály, která to snad letos vydrží a dá se říci – už skoro legendární noční dětské soutěže v Benešové Hoře. Zpod Javorníku se tak bude do noci soutěžit o krásný putovní pohár a skvělé ceny a hlavně – o výtečné časy.

A ještě než padne rosa a začne pravá letní hasičská noc, tak vyběhnou naše nejmenší naděje. Sice už je dávno po Večerníčku, ale tihle bojovníci se nikdy a nikde nevzdají. Možná škoda, že dorazily jen dva týmy. Nové naděje zpod vysílače z Maří, že by i mezi nimi nové „rychlé kočky z Maří?“ A proti nim hasičata opravdu na dohled Hory, zpod branišovské „Báby“, skoro přespolní Zdíkováčci. Takže kdo z koho, malí bojovníci? No, drobet lepší byli borci z Maří za 44,09 než borci ze „Ždíkova“ za 55,61, ale nevadí. Medaile tu visí docela blízko a vítězný meloun chutná, jéje…

A teď už ta protřelá mladší kategorie. Taky méně družstev než je obvyklé. Jsou přeci prázdniny. Tábory, dovolené jsou v plném proudu. Proto obdivuji práci vedoucích dětí i vstřícnost rodičů, že SDH může postavit aspoň jeden tým.

Tak tady stojí deset týmů mladších na startu. Mašiny hučí, centrála svítí a tito bojovníci se rvou o každou setinku. Všichni jsme jistě palce mačkali i skvělým hasičům ze Soběšic za čas  55,45 a jejich desáté místečko. No, „šak“ se nic nestalo ne, případné slzičky za to nestojí. I deváté místo je slušné, malá drobotino z Dřešína. Takový krásný čásek 33,15, příště bude určitě medaile. I za osmý plac jsou body, výborný domácí hasičský manšafte, čas 25,84 je výtečný. Všichni chválí šikovné naděje malenických hasičů. Pár týmů jste dali a urvali jste sedmé místo v nabité konkurenci za čas 23,90, bude lépe příští rok. Kousek před půlkou týmů, ale útok suprový. Šesté místo putuje do Jámy k Mičovicům za 23,51. Tak si můžete po soutěži říct, jsme v půlce, jo. Lidi si tu špitají: To je dobrý tým ze Svaté Maří a předvádí krásné útoky, tady 22,92. Brambůrky určitě nemůžou mrzet, takový skvělý útok za 20,18. Berte to jako motivaci na příští rok. To bude bedna, pootavská parto z Poříčí. Letošní stupně vítězů. Nejnižší stupínek vybojovalo silné družstvo kluků a holek v hasičském trikotu SDH Lipovec, kteří zastavili časomíru na 19,87. Bronzík vám tak sluší. O pár centimetrů výš na stříbrném stupni, tj. o pár setinek lepší 18,97. Takhle útočí mladé moravské naděje ze Senetářova.  Košík, mašina, béčka, troják proudy, terče – šlus. A uklízet dráhu a hadice. To byl útok mladšího teamu z podhůří Šumavy, nejsou to žádní zelenáči. Jsou z Dolan a v klidu dávají 17,85.

A jak je na tom starší kategorie od 11 let výš. Skvělé následovníky nám ti obětaví vedoucí trénují, fakt skvělé. I ti, co se jim moc nedařilo, si myslím zaslouží být uvedeni v tomto pojednání. Tak aspoň jmenovitě a časovitě k desítce. 18. Ktiš 55,46, 17. - Slušně rozběhlé Dolní Bukovsko B za 39,51. 16. Hasičská krev z Rabí za 30,54. 15. - skoro sousedi ze Stach 30,24. 14. - slušný útok Výškovic 29,78 a třináctku mají, mašinu na kliku startující, Netolice za 28,34. 12. – modrý tým Soběšic za 26,88. A 11. další skoro sousedi ze Zdíkova za 26,55.

A co starší opravdu nadupaná desítka? Volyně B za 22,95, umí to v té Volyni opravdu dobře. I další tým ze Strakonicka umí i lepší časy než 21,96, ale asi aby jim to mladší z Dřešína nezáviděli, tak mají stejné místo, tj. deváté. Ze začátku to vypadalo jako útok na vítězství. Pak se stane patálie se sepnutím hadice, všichni to známe, a  nakonec je z toho osmé místo za 19,59 rudého týmů Dolního Bukovska A. Sedma je všeobecně braná jako šťastné číslo, takže nevadí, že ji máte Vy, milý kolektive Mladých hasičů při SDH Volyně s označením A za 18,81. Hele je, rychlý skoro-dorost z Jámy. Možná jinde a jindy by to byla medaile, tady jen šestka za 18,04.

 

Neskutečná řež prvních pěti týmů, to se přiznám, nikde jsem to neviděl.  V šestnácti sekundách pět týmů, neskutečný. Pokud nevěříte, berte to jako reklamu na další ročník Memoriálu Václava Maurice a uvidíte sami.

I pátý tým útočit na terče umí jako fík. Tomu ani Fíkáč nevěřil. Původní rekord žihobeckých lvíčat byl kolem 19 sekund. Tak od včerejška mají tyto nadupaná lvíčata s instinktem lovce rekord nový - 16,88. I hosté z Moravy, původem z Lipovce předvedli super čas, neskutečné čtvrté místo za 16,59. Poháry a medaile visely ještě níž. I druzí souputníci z Moravy, od Senetářova s označením B ani nesmočí hadice, v 16,16 je hotovo a opravdu krásný pohár s bronzovou pečetí je jejich. Moravskou nadvládu se snažili snížit šumavští bojovníci z Benešovy Hory, dokonce stanovili laťku a živili naději na putovní pohár. Ale nakonec skončili druzí za 16,04. A putovní pohár, velký to cestovatel po krajích českých a moravských, tentokráte putuje zpátky do Senetářova s týmem A za čas 15,69. Snad pro něj v autobuse mají ještě místo…

Půlnoc odbila, všude po kopcích i údolích okolní Šumavy se dávno spí. Nástup proběhl, ceny byly rozdány. Všichni skvělí bojovníci ani nemůžou usnout ve stanech či v autech, která míří do rodných vsí. Odnášejí si kromě cen skvělé zážitky z výborné soutěže a znovu a znovu si vypráví, jak to na dráze proběhlo. Všichni do jednoho na dráze dušičku nechali. A všichni určitě příští rok nad Autoservis do té známé Hory dorazí a za jasu Velkého vozu se natvrdo utkají v požárním útoku.

 Zaslouží si ta naše mladá hasičská krev absolutorium. Totéž si zaslouží parta Horských hasičů v čele s Láďou Jírovcem, komentátorem Kubou a celý sbor a obec za něco tak skvělého, čím je, vlastně teď už byl VI. ročník Memoriálu Václava Maurice.

                                                                                                                                 MaK