Jak děti útočily v Budilově

05.07.2015 19:35

Jak děti útočily v Budilově

Copak nám přinesla sobota 4.7.2015. Hic lidově řečeno jako kráva. Plné břehy řek, potoků a dalších kaluží. Stejně plné hospodské zahrádky, bary a osvěžovny. A v jednom pěkném místě tam v Pošumaví i jednu tradiční dětskou hasičskou soutěž. Řeč je o dětské části Poháru jistého „Hodboďáka“ (tímto ho opět zdravím po týdnu) jakožto starosty obce Bošice. Jako vždy výtečně pořádaný a konaný na krásné hasičské dráze v Budilově.

Na její jistě osobně panem starostou zastřižený pažit vyběhl i mladší tým Vacovských sokolíčků B. A po útoky odcházeli tak zklamaní, pohledy do země. Škoda, nevadí. Peter Nagy by Vám k tomu zazpíval: „aj tak jste stále frajeri…“. O příčku výše se dostali svým již dokončeným pokusem modrá „šmoulata“ tam ze zdola z Bohumilic. Jednou to bude o deset sekund níže, a to bude brzo. Dnes 29,88 a krásné osmé místo. Nj, i sousedé ze Svaté Maří si chtějí zachovat do budoucna dobré požárníky, výchova je skvělá. 26,45 a místo sedmé tak putuje do mařské hasičárny nebo spíše klubovny. Kobří mládí z Benešovky už se pomalu a jistě těší na svou, ano, již legendární pošumavskou noční soutěž. I za světla jim to běhá, jéje. 21,65 přináší pro změnu šestku. Poprvé v sezóně jsou tak sokolíčci vacovští rozděleni a Áčko v bitvě mladších hasičů urvalo to místečko páté. 21,33 to už se blíží k medailím, třeba na dohled Vacova to v půlce prázdnin vyjde. Na poháry již zubiska a drápy cení výtečná žihobecká lvíčata. Ještě chvíli a nějaká ta „kořist“ z ušlechtilého plechu bude jistě Vaše. 20,32 přináší to čtvrté místo. A jsme na medailích. Jáma se oklepala z minulé soboty, ono zklamání z minula vysadila někde v Nebahovech nebo Mičovicích. A hnedka je tu posun aspoň k bronzu. 19,92 je třetí čas. Ani v Budilově nehodlalo Poříčí slézt z pódia. Ale teprve podruhé za sezónu našli tihle fialoví „šnečkové“ svého přemožitele. No, nevadí, 19,22 to na duši pohladí. Odsun na druhé místo z minula teď oplatil opravdu výborný a skvěle složený tým ze Sousedovic, který jediný udělal nejmíň chybek, nebo spíš ani jednu. A také se dostal pod devatenáct – 18,83.

Domácí byli dobrými hostiteli. I naděje vkládané do místních „tryskáčů“ byly veliké. Žel nepodařilo se, nevadí, příště. 36,33 přináší jenom desítku. A 22,17 zase přináší devítku. Kde jsou ty časy, kdy tohle byl čas na medaili. Někam je odnesla voda. A ten diplom devátý dostávají tedy starší kocouři z Maří. Starší „šmoulata“ z Bohumilic už svůj čas tlačí hezky pod dvacet, ale jenom těsně to netrefují. 21,05 přináší osmičku. Stávající parta žihobeckých lvíčat to má po té úspěšné generaci těžké. Ale jednou je překonají, to mi věřte. Zatnout zuby a bojovat. 18,93 – už vám dávají sedmu. A tady je vidět ten posun dětských hranic. Za 15,65 není ani stupeň vítězů!!! V budilovské „reality show“ je to až pouze jenom šesté místo dolanských myslivečků. Chápu ty rozporuplné pocity. Stejně to tak cítili rudí koně z Dřešína, když ani 15,37 nestačí na pódium a přináší to jenom místo páté. Po čase se vrátil i starší Třísov, ještě očekáváme kolegy v mladší kategorii. A válí to dobře tam na Krumlovsku. Školně řečeno, válí to „dostatečně“. Čvrté místo přináší Třísovu čas 14,98. Vacov taky pořádně dupnul na pedál a v téhle setinkové loterii urval pro sebe třetí místo. Dobře sokolíci, jen houšť, houšť. Za 14,91 dávají budilovští pořadatelé ceny třetí. Starší Jáma už taky úspěšně zapomněla, co bylo minulou sobotu. A vůbec pamatuje si to ještě někdo? Kdo by to řešil… 14,76 - dobrý flastr na minulou sobotu a druhé místo. A tak se po týdnu opět raduje Chlum, který nehodlá jen tak nechat ty třináctkové časy spát. 13,71 je o sekundu rychlejší a přináší to tak deset bodů za prvé místo na budilovské soutěži.

Tak děcka, oddejte se prázdninám. A až budou prázdniny v půlce, tak kolem sv. Anny, doražte pod Javorník. Již nyní pro nás a hlavně Vás tam na kopci v Benešové Hoře chystají to své noční hasičské dostaveníčko. A co platí za světla, nemusí platit za večerních stínů. Benešovo-horská noc má svá specifika, své prokletí nebo opojení. Tak až sluníčko zapluje za Popelnou, ta letní noc to rozštípne.

                                                                                                                                      MaK