Žihobce 2013 – druhé setkání hasičat

24.06.2013 19:15

Žihobce 2013 – druhé setkání hasičat

Starý římský kartograf napsal na svou mapu na místa, která byla neznáma jeho starověkému světu, nápis: „Hic sunt leones“. To znamená: „Tady žijí lvi“. Možná netuše, umístil stejnou značku do kraje Keltů Bójů, podle kterých se ta země v tý jeho mapě jmenuje – Bohemia. Trefil se přesně za kopec, kterému místní začnou říkat Javorník, blíže sídlu, které bude navždy známo jako Sušice. A tak nějak patrně vznikly Žihobce. A místní „lvi“ a hlavně „lvíčata“ ku příležitosti svého velkolepého výročí 130 let uspořádali dětskou soutěž na místním hřišti. Tak vítejte doslova v „jámě lvové“.

Soutěží je někdy dost a holt to prostě někdy koliduje. Za Poříčí i za Dřešín bych tímto poděkoval oběma pořadatelům, že oběma Strakoňákům vyšli vstříc. Místním skvělým pořadatelům za to, že nám odpustili nástup i umožnili brzký odjezd zpět. Hoštickým za to, že nám v rámci organizace umožnili na tamní soutěži první pokusy. I tak se tu sešla nadupaná konkurence osmnácti družstev starších i mladších. Skoro třetina týmů z Vacova, no, musíme si zvykat na tenhle podstatný fakt. Sokolíčkové budou všude postrachem.

A na startovní lajnu už si to směřují mladší. Základnu si postaví, strojník nakopne mašinu a vlítneme na to. Už nebudu psát šestnáctky jako v Dřešíně, reálně už to vypadá už třináctky, čtrnáctky…:-)

Tak začneme mladší krví. Malá lví „koťata“ se fakt snažila, zatleskejme jim a oceňme snahu, ale svět se nezboří a určitě to bude lepší než osmý flek za 35,86. I v Žihobcích kvetla vacovská „pampeliška“ ve velkém množství, dokonce ty nejmenší mladší porazili své kamarády. Takže „sokolíčci B“ za 28,67. A před nimi heroicky bojující kamarádi „C“ za 26,65. Malá Jáma taky chtěla určitě vylepšit své druhé místečko z Dřešína, ale to chtělo pod dvacet. Žel se nepovedlo, pátý numero za 23,52. Modré Dešenice taky chtěli nějaký ten krásný pohár, ale na nástupu museli jen pro bramborový diplom za 22,50. Dlouho, dlouho vedli celé kategorii, a na konec skončili třetí. Nejlepší z týmů Vacovů, ten s označením A dal 21,79 a bral nádherný bronzový pohár. Sice přijeli na chvilku, museli se vrátit zpátky do Hoštic. Fialový „šneci“ z Poříčí v součtu s Hošticemi mohli mít doublík. Kdyby třeba strojník Petr neubral, tak možná… Na „možná a kdyby“ se nehraje ani u hasičů a holt byl někdo lepší. I tak 19,10, druhé místo a celkové vedení kategorii. Lepší byla jen daleká návštěva z Třísova, který taky dal dohromady své družstvo na tuto úžasnou soutěž. Přijel, viděl, zvítězil za čas 18,74.

Šmarjá, takových N, což se tam asi událo po našem odjezdu u starších. Budu se opakovat. Děcka ze Stach, Vacova B, Malé Vísky a Malechova, to N znamená Nevadí. Nebo taky N - ebojte, příště to vyjde… To Dešenice se taky snažily, a dosáhly nakonec šestého času. Tož fajné to bylo za 30,65. Za vším hledej ženu, no hlavně v třeba v Dřešíně u hasičů, tam to holky táhnou. B tým dotáhly na páté místo za 25,26, A tým dalšího cestovatele po Šumavě z Hoštic do Hoštic se zastávkou u „lvů“ 18,90 a čtvrtý flek. Třetí místo svých mladších „pampelišek“ tak zopakoval opět Vacov A, wau, za 18,06. Bronzový pohár obrovské velikosti jistě někam rádi umístí. Místní „králové zvířat“ už leckterému rejpalovi začínají připomínat fotbalovou Slávii v dávných dobách, tj. věčně druzí. Ale to se zlomí. Šli do toho opět s vervou lví a se lvím srdcem. Bohužel 16,73 opět nestačilo na zlato. To holt ideálně dorostlá Jáma opět předvedla svůj standard a posichrovala si časem 15,90 opravdu luxusní pohár za první místo. Jak v „jámě lvové“ tak celkové.

Myslím, že místní nemusí dle klasika: „ bít o mříže“ a rozhodně nejsou v „kleci jatí“. A rozhodně míří za super časy a super soutěží, „vzhůru k nebesům“ určitě taky. Tak děkujeme strašně moc, žihobečtí „lvi“. Ukázali jste se důstojnými pořadateli a myslím, že tady rozhodně nejsme s dětmi naposled. Krásných 130 let místních „lvů“, tak ještě jednou tolik úspěšných let a „urvané kořisti“.                                                                                                                                                                                                                                                      MaK